Barcelona

Kraj, ki noče biti del Španije, a je za turiste najbolj »španski«

Katalonska prestolnica Barcelona je turistično najbolj oblegano špansko mesto. Ima več kot milijon in pol prebivalcev, ki govorijo dva jezika: španskega in katalonskega.

Panorama BarceloneBarcelona je med mladimi znana po dobrih zabavah in vročih plažah. Sonce, morje, sangrija so nepogrešljivi na obali Barcelone. Zvečer mične gospodične zamenjajo kopalke in brisače za zapeljive večerne odprave in do jutra uživajo v številnih diskotekah v Barceloni. Čez dan je Barcelona kraj številnih nakupov. Trgovine se vijejo po vseh glavnih in malo manj glavnih ulicah, povsod vam bo nekdo nekaj hotel prodati. Seveda boste plačali za vsako malo stvar, tudi vhode v cerkvice, ki jih ni malo.

Camp NouZagotovo pa ne smete izpustiti obiska enega najbolj znanih nogometnih stadionov na svetu. Camp Nou postreže z bogato zgodovino španskega nogometa, slavnimi nogometnimi obrazi, če boste imeli dovolj sreče, pa boste pri izhodu iz stadiona zagledali kakšnega od modernih avtomobilov, okoli katerega se gnete množica navijačev in vzklika njegovo ime. Včasih, ko ima kateri od teh nogometašev dober dan, odpre okno in dovoli srčnim navijačem, da posnamejo nekaj njegovih fotografij.

Sagrada FamiliaZa umetniške navdušence je Barcelona pravi raj. Antonio Gaudí je v Barceloni ustvaril velik del svojega ustvarjanja. Zagotovo ne boste spregledali Sagrade Famílije, starodavne cerkve, ki po več kot sto letih še vedno ni dokončana. Graditi so jo začeli davnega leta 1882 in prvih petnajst let je za njeno gradnjo ves čas skrbel slavni Gaudí, ki je v celoti zasnoval ta biser španske cerkvene zgodovine. Kasneje se je zvrstilo še kar nekaj vrhunskih arhitekturnih imen, vendar Sagrada Famílija še vedno raste po Gaudíjevih taktih.

Gaudijeva arhitektura v BarceloniGaudíjevi navdušenci ne smete izpustiti Casa Milé. Casa Milá je bila zgrajena za znano špansko družino Milá, njen arhitekturni presežek pa je v tem, da v stavbi ni niti ene ravne površine. Niti stene, tla ali kakšna druga površina ni ravna – vse so v znamenitih Gaudíjevih vijugah. Stavbo boste hitro zagledali, če se boste po sprehodili navzgor in naprej od slavne ulice Rambla. Ta Gaudíjeva umetnina je del Unescove kulturne dediščine.

Powered by WordPress | Potovanje - Španija